Je muziek opnemen in de studio

Je kunt een heel nummer spelen of hebt je eigen nummer geschreven. Voordat je op de radio of Spotify te horen bent, zijn er nog een paar stappen nodig. Je muziek moet worden opgenomen, gemixt en gemasterd. In deze blog lees je hier meer over.

Klaar om op te nemen?

Op de radio hoor je meestal geen één valse noot. Tenzij dat de bedoeling is. Zijn al die artiesten dan echt zo goed? In de studio worden valse noten vaak weggepoetst. Soms geven valse noten of een aparte timing juist karakter, dan blijft het in de opname. Wees dus niet te streng voor jezelf en probeer vooral de emotie over te brengen die je erbij voelt. Het is in ieder geval belangrijk dat je je partij door en door kent. Als jij je partijen kan dromen, kun je je meer focussen op het overbrengen van het nummer. Oftewel: oefenen, oefenen, oefenen!

Hoe wordt muziek opgenomen?

Muziek wordt opgenomen met microfoons of door een instrument direct te verbinden met een computer. Er zijn veel verschillende microfoons met allemaal hun eigen eigenschappen. Je hebt ze voor specifieke instrumenten maar ook voor verschillende afstanden. En allemaal geven ze net een andere klank. Zang wordt meestal opgenomen door heel dichtbij de microfoon te staan. Elektrische gitaren worden opgenomen door microfoons bij de versterker neer te zetten. Bij een drumstel kan bij elk afzonderlijk onderdeel een microfoon worden geplaatst.

Het geluid dat bij de microfoon binnenkomt wordt doorgestuurd naar een geluidstafel/audio interface en van daaruit naar een computer. Op de computer heb je een programma nodig, een DAW, om het geluid op te nemen. De bekendste programma’s hiervoor zijn ProTools en Logic (alleen voor Mac). Er zijn ook gratis varianten zoals Garageband en Reaper.

Elke microfoon krijgt zijn eigen spoor. Neem je bijvoorbeeld gitaar en zang tegelijk op met beide één microfoon, dan heb je 2 sporen: gitaar en zang.Hoe bereid je je goed voor?

Voordat je muziek gaat opnemen:
  • Stuur je demo op naar de producer, zodat die alvast kan horen waar die op moet letten
  • Oefen met spelen op metronoom, ook wel clicktrack, om je muziek zo strak mogelijk in te spelen, dus zoveel mogelijk op de maat.

Voordat je muziek gaat opnemen, bereid je dan goed voor. Zorg dat je warm bent gespeeld, doe drum-, gitaar- , piano- of zangoefeningen. Stretchen! En ga je zingen? Vermijd dan melkproducten. Deze zorgen voor extra slijm wat in de weg kan zitten van je zangprestaties.

Let tijdens het opnemen op: Dat je niet je lichaam overbelast Zeg het gerust als het even niet lukt. Neem de tijd. Geef het bij de producer aan als de opname niet goed gaat. Besteed aandacht aan details, maar pas op dat je niet te perfectionistisch wordt. Geniet van de ervaring!

In de studio

Ben je er klaar voor, dan ga je de studioruimte in. De mixer of producer zal je begeleiden. Je draagt een koptelefoon zodat je jezelf hoort en de muziek die je gaat spelen.

Je gaat je nummer een aantal keer achter elkaar spelen, elke keer dat je het nummer helemaal speelt en wordt opgenomen is een take. De mixer kan van elke take een stukje pakken en er zo één goede van maken. Je hoeft dus niet alles perfect te spelen! Soms is het nodig om een bepaald stukje een paar keer extra op te nemen, bijvoorbeeld als er een moeilijke bridge, fill of noot gespeeld moet worden.

Het opnemen van een persoon duurt ongeveer een uur. Een band opnemen duurt ongeveer 3 uur.

Wat is muziek mixen?

Je hebt je nummer opgenomen, super! Toch is het nog niet helemaal klaar. Voordat het op de radio gedraaid kan worden wordt het nog gemixt en gemasterd. Bij mixen zorgt de producer er voor dat van alle takes die je gedaan hebt één wordt gemaakt en kleine foutjes die erin zitten worden rechtgetrokken. Speelde je toch een valse noot, of was je nét iets te laat, dan kan dat vaak gerepareerd worden.Daarnaast kijkt de mixer of producer ook naar het geluid dat is opgenomen. Soms zijn er tonen opgenomen die je niet wilt horen, die worden eruit gefilterd. Ook zijn er nog veel opties wat betreft echo (reverb), vervorming (distortion), vertraging (delay) en tal van andere effecten om je opname nog interessanter te maken en lekkerder te laten klinken.

Muziek masteren

Voordat je gemixte muziek op de radio gedraaid kan worden is er nog een stap: masteren. Een masteraar zorgt ervoor dat jouw muziek geschikt is voor de radio, Spotify, cd of lp. Die regelt de volumes van verschillende instrumenten en sporen die zijn opgenomen.

Jouw nummer is klaar!

Na het masteren ontvang je jouw track, en kun je die verspreiden via Spotify, YouTube, waar je maar wilt. Dit doe je via een distributeur of gewoon via je eigen YouTube kanaal. Hopelijk horen we jouw nummer snel!
💬 Stel ons je vraag